Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: V snahe o víťazný recept

Bocuse d'Or je svetovo najprestížnejšia gastronomická súťaž. V súťaži máte len jednu šancu, neexistuje žiadny priestor pre chyby v honbe za víťazstvom.

Örjan Johannesen má sen: stať sa najlepším šéfkuchárom na svete. V snahe dosiahnuť túto odvážnu výzvu ho čakajú mesiace príprav. Ale ako sa pripraviť na jednu z najslávnejších svetových gastronomických súťaží?
 
Už ako deväťročný chlapec Örjan začal variť v hoteli Bekkjarvik Gjestgiveri, kde vyrastal. Dnes svoj čas delí medzi hotelovú kuchyňu a prípravu v kuchyni na súťaž v Sandefjorde, kde pôsobí jeho tréner, Odd Ivar Solvold. Odd Ivar získal bronzovú medailu v súťaži Bocuse d'Or v roku 1997 a od tej doby viedol nórskych šéfkuchárov k úspechu. Stať sa najlepším kuchárom na svete nie je niečo, čo môžete urobiť len na vlastnú päsť. Vyžaduje si to úsilie tímu a presné prípravy.
 
V súťaži Bocuse d'Or Europe v roku 2014 Örjan Johannesen získal tretie miesto a kvalifikáciu na gastronomické majstrovstvá sveta 2015 v Lyone. Teraz čelí výzve pokojne a s rovnakým krédom ako vždy: že originálne chute prísad vyniknú a ľudia povedia: „Ako môže niečo také jednoduché a nekomplikované chutiť tak dobre?“ Jednoduchá kombinácia dobrej služby a dobrého jedla je to, čo vytvára najlepší kulinársky zážitok. Ale často to, čo sa zdá jednoduché, je zo všetkého to najdômyselnejšie.
 
Formula 1 pre šéfkuchárov
 
Ak je súťaž Bocuse d'Or Formulou1 séfkuchárov, je to naozaj scenár „teraz alebo nikdy“. Veľa vecí musí presne zapadnúť u každého, kto sa pripravuje a súťaží o medaily v súťaži Bocuse d'Or. Örjan Johannesen venuje veľa času detailom mimo samotného pokrmu. Pravidlá, zariadenia a hygienické podmienky musia byť pod absolútnou kontrolou. A dodáva: „Na súťaži v Lyone mám málo času a musím sa spoľahnúť, že všetko bude čisté a elegantné po celý čas. Správna hygiena je nutná.“ Máte jednu šancu na úspech v konkurencii s najlepšími šéfkuchármi na svete a aj najmenší detail môže mať najväčší vplyv.
 
Örjan používa Tork Low Lint čistiace utierky, aby sa ubezpečil, že každý strieborný tanier vyzerá ideálne pre záverečnú prezentáciu. V súťaži Bocuse d'Or musí byť všetko bez chyby. Žiadne odtlačky prstov ani šmuhy a rovnako dôležité je: žiadne neúmyselné kvapky omáčky alebo korenie vysypané mimo. Pre tento druh dokonalosti čistiace utierky Tork Low Lint leštia bez zanechania zvyšku zvyškov vláken, sú schválené pre styk s potravinami a absorbujú tuk rýchlo.
 
 
Tento článok bol napísaný pred ročníkom 2015 súťaže Bocuse d'Or. A hádajte čo. Vyhral.

Tieto utierky budú so mnou určite v súťaži Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Víťaz súťaže Bocuse d'Or v roku 2015